Hur många kan man sitta vid ett bord

hur många kan man sitta vid ett bord
Hur många kan man sitta vid ett bord? En bra tumregel är att ge varje person och sittplats / stol ca 60 cm utrymme. En normal stol har ca 45 cm sittbredd vilket gör att om man räknar med 60 cm utrymme får man den nödvändiga plats man behöver för att inte trängas med sin bordsgranne samt att obehindrat kunna dra ut stolen när det behövs. I skissen ovan har vi illustrerat hur det ser ut för ett bord som är 180 cm på långsida och 95 cm på kortsidan. På långsidan är det ideal att placera 3 stolar per sida 3*60 = 180, på kortsidan bör det i detta fall endast placeras en person då två personer hade krävt ett bord på 120 cm bredd eller mer.

Hur många kan man sitta vid ett bord?

En bra tumregel för att avgöra hur många personer som kan sitta bekvämt med normalt med ”svängrum” runt ett bord är att räkna på ca 60 cm per person och sittplats. En normal stol har ca 45 cm i sittbredd. Det vill säga sittdelen eller dynan på stolen är ca 45 cm bred. Givetvis kan man inte klämma in stolar så tätt under ett bord att sitsarna skaver mot varandra. Det skulle inte vara speciellt praktiskt och dessutom förstöra stolarna. Man brukar räkna med ca 15 cm utöver sittbredd på stolen alltså totalt ca 60 cm per person och stol. Vilket gör att man kan sitta normalt och bekvämt utan att trängas och ”knuffas”, samtidigt som man kan resa sig och skjuta in och ut sin stol på sin plats utan att det blir allmänt krångligt.

Tänk på vilken storlek du behöver innan du köper ditt bord.

Oavsett om du köper ett köksbord och kompletterar med köksstolar i en design och prisklass som du gillar. Eller om du har tänkt att köpa en komplett matgrupp med både bord och stolar i ett paket. Så kan det vara en god ide att redan innan du tar detta beslut fundera på hur många sittplatser du vill kunna erbjuda som mest och vad du har plats med i din lägenhet eller ditt hus.

Välj rätt storlek på ditt bord.

Det bästa är att utgå från hur mycket plats du har i din lägenhet eller hus. Och utifrån det avgöra hur många gäster du vill kunna ha sittandes samtidigt runt ditt bord. Här kommer vi åter igen till tumregeln om ca 60 cm per sittande person eller gäst. Så om vi utgår från att valet är ett rektangulärt bord så för att ta ett exempel. Vi antar att bordet är 180 cm på längden och 120 cm på kortsidan eller bredden. Detta ger oss möjligheten att placera 10 st personer bekvämt runt detta bord. 3 stycken på vardera långsida (180/60=3) => 6 personer. På bordets kortsidor får man plats med två personer per sida vilket ger totalt 3+3+2+2 = 10 personer som sitter bekvämt.

Behöver du mer utrymme ibland?

Om du behöver mer utrymme med fler sittplatser vid ett fåtal tillfällen kan det vara en fördel att skaffa ett bord med en inläggsskiva. Detta förlänger bordet och erbjuder fler sittplatser vid dom tillfällen man behöver detta utan att ta upp mer utrymme i vardagslivet när man är hemma utan gäster och hellre vill ha det extra utrymmet i rummet än ett för stort bord som man får användning av alltför sällan.